czwartek, 17 maja 2012

Wiosna. Szparagi. Omlet.

Prosto, klasycznie i bardzo smacznie.




wtorek, 1 maja 2012

Caprese. Inaczej.

Caprese najlepiej smakuje latem, kiedy pomidory są aromatyczne i słodkie. I właściwie z tego powodu nie robię caprese o tej porze roku, ale tym razem złamałam się, bo i powód był słuszny. Z krótkiej podróży do Włoch Czesław przywiózł Mozzarella di Bufala Campana, czyli prawdziwą mozzarelle z mleka bawolego, która oczywiście nie mogła czekać na nasze krajowe pomidory. Z tej okazji postanowiłam poszukać Prawdziwego Przepisu na caprese i przygotować sałatkę w tradycyjny sposób. 
Podstawą były oczywiście pomidory (póki co wystarczyć musi ich namiastka, której nie dane było dojrzeć w słońcu Włoch czy Hiszpanii), do tego ser, oliwa, świeża bazylia, sól i pieprz. Tym razem jednak z bazylii, soli i oliwy przygotowałam dressing (banalnie prosty: listki bazylii wystarczy posiekać, a następnie w moździerzu utrzeć z solą i oliwą), którym polałam kawałki pomidorów i poszarpanej mozzarelli. Na wierzch listki bazylii, odrobina soli i pieprzu i gotowe!*





*Do caprese wyśmienicie pasuje focaccia, np takie