poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Pasta w ramach secondi piatti

Pasta by Jadzia



Składniki:
  1. Paczka przyjaciół
  2. Kilka win najlepiej czerwonych wytrawnych
  3. Paczka rukoli
  4. Łosoś wędzony
  5. Makaron, najlepiej tagliatelle pełne ziarno
  6. Cebula
  7. Parmezan
  8. Śmietana 30%
  9. Liście bazylii


Otwieramy wino i polewamy obficie wszystkim zgromadzonym w kuchni, uważając przy tym, by mocno nie rozlać, bo blat się brudzi od czerwonego wina zwłaszcza.
Przy drugim kieliszku można powoli wziąć się do roboty.

Bierzemy jedną małą cebulę, kroimy, jak kto lubi, ale raczej drobno. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, szklimy cebulę.
Łososia kroimy drobno, dorzucamy do cebuli, minutę razem mieszamy.

Polewamy wszystkim trzeci kieliszek wina


Wlewamy śmietanę, dorzucamy pokrojona ukolę, trochę liści zostawiamy do przyozdobienia talerzy.

Ugotowany makaron dorzucamy do mikstury, mieszamy razem.

Na talerzu dekorujemy rukolą i liśćmi bazylii, parmezanem, polewamy jeszcze oliwą,

Jemy ze smakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz