środa, 24 sierpnia 2011

Tuńczyk. Z ziemniakami.




Sycąca sałatka inspirowana przepisem z programu Jamiego Olivera. W zupełności może wystąpić latem w charakterze dania głównego. 

Potrzebujemy:
3/4 kg niewielkich ziemniaków
1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
puszkę tuńczyka w zalewie
2-3 łyżki posiekanej dymki
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
oliwa
2 łyżki musztardy
łyżka ziaren gorczycy
ocet balsamiczny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy "w mundurkach" al dente (większe ziemniaki należy przekroić na pół). Fasolkę obieramy i również gotujemy w osolonej wodzie. W słoiczku mieszamy musztardę, ziarna gorczycy, ocet i oliwę (w proporcjach 1:3). Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki i wykładamy na półmisek. Skrapiamy obficie oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą (najlepiej gruboziarnistą), mieszamy. Łączymy z posiekaną dymką, kaparami i oliwkami. Na wierzch wykładamy fasolkę, a na niej odsączonego tuńczyka. Całość polewamy sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz