sobota, 23 lutego 2013

Kurczak w warzywach

Niewiele jest tu o gotowaniu ostatnio, ale też niewiele gotujemy. To znaczy i  jemy, i gotujemy, ale ze względu na Mańkę to dość nudna i zdecydowanie nie moja kuchnia. Mało przypraw, aromatów, warzyw i nabiału, generalnie "mięso z mięsem". Zadałam sobie nawet trud poszukując w internecie przepisów na potrawy dla mam karmiących, ale muszę przyznać, że nie znalazłam nic fajnego. Przez moment nawet chciałam taką książkę kucharską na blogu stworzyć sama, jednak poddałam się. Teorii na temat diety podczas karmienia jest tyle ile pań karmiących i są to teorie dość skrajne. Konkluzja natomiast jest taka, że każdemu co innego służy i niestety nie da się uniwersalnego menu zaproponować. 
Nie poddajemy się jednak i będziemy próbować dalej. Na szczęście wydaje się, że Mańka nie jest alergikiem (jak na razie), więc dzięki temu nasze możliwości nie są aż tak bardzo ograniczone.

W dodatku, kiedy już postanowiłam zrobić jakiś post kulinarny okazało się, że baterie w aparacie zdechły, a komplet zapasowy także nie działa. Muszą więc wystarczyć zdjęcia pstrykane telefonem.


Dziś przepis na kurczaka z warzywami pochodzący z książki Nigelli Lawson "Nigelissima" którą znalazłam pod choinką w ostatnie święta.
Z wiadomych względów zrezygnowałam z części przypraw: czosnku i cytryny (niestety :( ) oraz ograniczyłam  ilość użytego pora do 1 szt. Poza tym Nigella piekła kurczaka w całości. Ja sięgnęłam po udka.

A zatem potrzebujemy:
opakowanie udek kurczaka
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 por (w oryginalnym przepisie 3 szt.)
garść czarnych oliwek
oliwę
sól, pieprz, tymianek

Kurczaka i warzywa myjemy, a następnie osuszamy. Z papryk wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Pory - białą i jasno-zieloną część na 3 odcinki, które przekrawamy dodatkowo wzdłuż. Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiając solą, pieprzem i ziołami (jeżeli używamy czosnku, wrzucamy również rozgniecione ząbki oraz ósemki cytryny), dorzucamy oliwki, a wierzch skrapiamy oliwą. Mieszamy całość - ma być kolorowo! - i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200st C na około 80 min. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy sosem, który powstanie. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz