Tym razem sałatka z grillowanych warzyw. Trochę śródziemnomorska. Najlepiej smakuje w środku lata, kiedy warzywa są już pełne smaku.
Składniki:
papryka (najlepiej czerwona i żółta), umyta, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w dość duże kawałki
nieduże cebule pokrojone na ćwiartki
cukinie
pieczarki (duże przekrawamy, mniejsze można zostawić w całości)
kilka ząbków czosnku
można również użyć bakłażana
Warzywa solimy i skrapiamy oliwą, a następnie grillujemy aż będą miękkie. Przekładamy do dużej miski. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wierzch można posypać pokruszonym serem feta lub kozim. Dla zwolenników mniej zdecydowanych smaków kawałkami mozzarelli.
Do sałatki można podać grillowane filety z kurczaka lub inne mięso oraz pieczywo.
warzywa, pfuj!
OdpowiedzUsuńkiełbasa czerniejewska smażona w żywym ogniskowym ogniu na wystruganym leszczynowym patyku, do tego pajda chleba, gitara i kufelek złocistej ambrozji. I księżyc w pełni nad głową.