poniedziałek, 14 listopada 2011

Cassoulet z kiełbasą wg Jamie Olivera

Ostatnio stałam się posiadaczka najnowszej książki Jamie Olivera "30 minut w kuchni". To zbiór pomysłów na oryginalne, ale szybkie i urozmaicone obiady, które może przygotować każdy. Co do założonej pół godziny na ugotowanie 3-daniowego posiłku polemizowałabym, ale bez wątpienia na pozycję składają się pomysłowe i nieskomplikowane przepisy, które ostatnio namiętnie próbuję. Na pierwszy rzut cassoulet - ciężkie pochodzące z Francji danie z zapiekanej kiełbasy i fasoli. Tu w wersji ultraszybkiej i dietetycznej. 

Potrzebujemy:
4 plasterki wędzonego boczku
1 1/2 cebuli
świeży rozmaryn
kilka listków laurowych najlepiej świeżych
2 pory
400g cienkich surowych kiełbasek (użyłam frankfurterek)
3-4 kromki chleba
2 ząbki czosnku
karton passaty pomidorowej
po puszce fasoli białej i czerwonej

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220st.C i włączamy funkcję grill. Boczek kroimy na paski ok 1 cm, cebulę i pory w plastry. Na ogniu stawiamy brytfankę, na którą wlewamy oliwę. Wrzucamy listki rozmarynu i liście laurowe, a następnie cebulę i pory. Przesmażamy lekko, a następnie dolewamy wrzątku i dusimy razem dopóki warzywa nie zmiękną. Kiełbaski układamy na blaszce, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Grillujemy przez ok.8 min. Pokrojony na kawałki chleb wraz z obranymi ząbkami czosnku wkładamy do blendera i mielimy na dość grube okruchy. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i miksujemy razem. Do brytfanki z warzywami wrzucamy passatę i oba rodzaje fasolki. Mieszamy razem. Wysypujemy na wierzch połowę okruchów, wykładamy kiełbaski spieczoną stroną na dół, posypujemy resztą chleba i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kilka minut (aż wierzch się zrumieni). Podajemy z sałatką z gotowanych brokułów polanych pomidorową salsą. 





1 komentarz: