czwartek, 10 listopada 2011

Schab. Pita.

Schab pieczony inspirowany przepisem Jamiego Oliviera. W oryginalnym przepisie użyto spory kawałek schabu z żebrami i skórą (nie wiem czy standardowo do zdobycia u nas). Ja wybrałam wersję light - schab bez kości. Mięso myjemy, suszymy i nacinamy delikatnie mniej więcej co 1 cm z obu stron. Nacieramy olejem, a następnie pokruszonymi liśćmi laurowymi, siekanym czosnkiem (ja użyłam 3-4 ząbki) i grubą solą (staramy się, aby przyprawy weszły w nacięcia). Kładziemy mięso na ruszcie (Jamie kładł je na odciętych, odwróconych żebrach) i wsuwamy do rękawa dokładamy kawałek skórki z boczku (doda aromatu; Jamie użył odkrojoną ze schabu skórę), zamykamy i pieczemy ok. 1h i 10 min. w temp. 220st C. Upieczone mięso kroimy cienko ostrym nożem i wykładamy do podgrzanych chlebków pita nadzianych sałatą, dowolnymi warzywami i sosem lub jogurtem naturalnym. Dobrze smakuje również na zimno położony na kanapkę :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz