niedziela, 17 lipca 2011

Zapiekana cukinia





Potrzebujemy:
2 średniej wielkości cukinie
30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
2 pomidory (najlepiej z małą ilością soku i pestek)
oliwa
sól, pieprz, suszone zioła (oregano tymianek)
do podania jogurt grecki

Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy mielone mięso i smażymy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy cukinie: myjemy je, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy za pomocą łyżki. Nacieramy solą i pieprzem. Miąższ cukinii siekamy i dorzucamy na patelnię. Pomidory sparzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa. Smażymy tak długo aż warzywa będą miękkie, a nadmiar soku  odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stC. Cukinie nadziewamy farszem i układamy w brytfance. Skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 50 min. Podajemy z jogurtem greckim.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz