sobota, 3 września 2011

Curry. Krewetkowe.



Curry krewetkowe wg Nigelli Lawson*

1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
4cm świeżego imbiru
cebula 
2 ząbki czosnku
sól olej
puszka pomidorów w zalewie
pół cytryny (ze skórką)
cynamon
paczka krewetek
gałka muszkatołowa
750g krewetek
świeże liście kolendry

Imbir i czosnek drobno posiekać i wymieszać z przyprawami. Dolać wodę aby powstała gęsta pasta. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Drzucić pastę i smażyć wszystko przez chwilę. Dodać pomidory i szklankę wody, następnie wycisnąć sok z cytryny. Gotować sos na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie wrzucić krewetki i ugotować je. Curry posypać gałką muszkatołową, startą skórką cytryny i siekaną kolendrą. Podawać z ugotowanym ryżem. 


*curry made by Czesioo, foto - sferka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz