Potrzebujemy:
4 duże garście kurek
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
szklankę słodkiej śmietanki 18%
gałązkę tymianku (opcjonalnie)
sól, pieprz
makaron tagliatelle
parmezan do podania
W sporym garnku wstawiamy wodę na ugotowanie makaronu. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy dopóki nie będzie szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i umyte grzyby. Solimy, zwiększamy płomień i smażymy aż woda, którą puszczą grzyby wyparuje. Makaron gotujemy al dente. Do grzybów dolewamy śmietankę, zmniejszamy ogień i dusimy, by sos zgęstniał. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy posypane tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz