środa, 29 grudnia 2010

Kuchnia Nigelli

Uwielbiam dostawać w prezencie książki. Zwłaszcza te pięknie wydane. Dlatego ogromnie ucieszył mnie prezent, który znalazłam pod choinką: Nigella Lawson Kuchnia. Przepisy z serca domu. Ponad 400 stron, a większość przepisów bazuje na składnikach, które bez problemu można dostać w naszych sklepach. Dlatego jestem pewna, że niejeden przepis znajdzie się jeszcze na tym blogu. Dziś Cytrynowy łosoś z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi (nieco zmodyfikowany przeze mnie).

Składniki:
200g kuskusu
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka startego świeżego imbiru
mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
cytryna
2 łyżki oliwy
300g pomidorków koktajlowych
4 filety z łososia
posiekana świeża kolendra

Wykonanie:
Kuskus wsypać do miski, dodać łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki papryki i imbir, wymieszać, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić.
Obetrzeć skórkę z cytryny, dodać resztę soli, papryki, posiekany czosnek i łyżkę oliwy, wymieszać, dodać filety z łososia.
W osobnym naczyniu wymieszać umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe z posiekanym czosnkiem i resztą oliwy. Po chwili dodać resztę siekanej cebuli i sok wyciśnięty z cytryn.
Rozgrzać patelnię grillową, a następnie smażyć na niej filety: po 3 min z każdej strony.
Kuskus wymieszać widelcem, dodać pomidorki i posiekaną kolendrę, ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z łososiem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz