poniedziałek, 27 grudnia 2010

Modro kapusto


Ten przepis wykorzystuję tylko raz w roku - na święta. Przygotowuję dla naszych bożonarodzeniowych gości aromatyczną duszona kapustę, która stanowi doskonałe dopełnienie dla wszelkich pieczonych mięsiw. Sam przepis pochodzi ze strony MniamMniam, która swego czasu stanowiła niezawodne źródło kulinarnych inspiracji.

Składniki:
mała głowka czerwonej kapusty
2 jabłka odmiany szara reneta
1 cebula
garść rodzynek królewskich
oliwa
masło
sól, pieprz, szczypta utłuczonych goździków, szczypta cynamonu
ocet balsamiczny

Wykonanie:
Posiekaną w kostkę cebulę szklę na rozgrzanej z oliwą maśle, następnie dodaję obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki jabłka. Smażę chwilę, dorzucam poszatkowana kapustę i rodzynki. Po chwili dolewam 2 szklanki wody i dodaję wszystkie przyprawy. Duszę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aż kapusta zmięknie, ale jednocześnie zachowa chrupkość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz