środa, 22 grudnia 2010

Rozgrzewająco...

Zima nie odpuszcza, a w taką porę najbardziej smakuje jedzenie, które szybko rozgrzewa. Na przykład aromatyczna i sycąca zupa. Może więc"oszukane" flaki z drobiowych żołądków?



Składniki:
70dag żołądków drobiowych
pęczek włoszczyzny
cebula
olej
kostka rosołowa
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
majeranek
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
przyprawa Maggi

Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do garnka razem z umytymi żołądkami. Dodajemy przyprawy i kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wtedy odcedzamy wywar: żołądki kroimy na paseczki, a włoszczyznę, z wyjątkiem pora, który wyrzucamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy dość drobno, szklimy na patelni, a następnie dodajemy pokrojone żołądki. Całość podsmażamy przez chwilę, dodając pod koniec majeranek. Żołądki wraz ze startymi jarzynami przekładamy do wywaru i gotujemy do zupełnej miękkości. Jeżeli wywar odparował zbyt mocno, uzupełniamy go wodą i ewentualnie kostką rosołową. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, odrobiną startej gałki i imbiru (ostrożnie! są bardzo aromatyczne) oraz przyprawą Maggi. Podajemy gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz