piątek, 17 grudnia 2010

Przedświąteczne wprawki...






...pierogowe. Tym razem pierogi mięsne - z mielona surową wołowiną.



Pierogi z wołowiną

Farsz:
400g chudego mięsa wołowego (najlepiej takiego jak na tatara, można też wykonać wersję uproszczoną i wykorzystać gotowe mięso tatarskie Morlin)
nieduża cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa Maggi

Ciasto:
sprawdzony przepis ze strony Kwestia Smaku

Mięso mielimy drobno, dodajemy drobniutko posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Maggi.
Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, i wycinamy niedużą szklanką krążki, które nadziewamy farszem. Ulepione pierożki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy. Osączamy na durszlaku. Podajemy z gorącym czerwonym barszczem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz