poniedziałek, 30 maja 2011

Tarta autorska*


Potrzebujemy:
opakowanie ciasta francuskiego
świeży szpinak
czosnek
2 filety z kurczaka
gorgonzolę lub inny ser pleśniowy np. lazur
2 jajka
słodką śmietankę
oliwę
sos sojowy lub przyprawę maggi
sól, pieprz, słodką paprykę w proszku

I co z tym robimy?
kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie obsmażamy na patelni. Szpinak myjemy i dobrze odsączamy, a następnie przesmażamy porcjami na oliwie razem z czosnkiem posiekanym niezbyt drobno. Smażymy do momentu aż liście zwiędną. Przekładamy do miski dodając sól, pieprz i maggi lub sos sojowy do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180st. C, ciastem wykładamy prostokątną formę i nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy aż się zrumieni. Kiedy ciasto się piecze kroimy ser w kostkę, a do miki wbijamy jajka i mieszamy ze śmietanką na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie najpierw szpinak, potem kawałki podsmażonego kurczaka i kawałki sera. Wlewamy masę jajeczno-śmietanową. Całość zapiekamy dopóki masa się nie zatnie, a wierzch przyrumieni. Można użyć termoobiegu, a pod koniec włączyć funkcję zapiekania z góry.


*za inspirację dziękuję Załuskiej i Stempelce :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz