środa, 15 czerwca 2011

Botwinka - chłodnik






Szybki chłodnik z botwinki.

Potrzebujemy:
pęczek botwinki
pęczek młodej włoszczyzny (opcjonalnie)
ogórek szklarniowy
pół słoika ogórków konserwowych
opakowanie błyskawicznego barszczyku
2 jajka
duży pęczek kopru
śmietanka słodka 30%
duże opakowanie jogurtu naturalnego lub kwaśnego mleka

Botwinkę myjemy i kroimy dość drobno, jeżeli buraczki są już duże kroimy je w plastry, a następnie przekrawamy na pół lub na ćwiartki. Włoszczyznę myjemy, marchewki i pietruszki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do garnka, delikatnie solimy i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy surowego ogórka i kroimy wraz z ogórkami konserwowymi w kostkę. Koperek siekamy. Barszcz błyskawiczny rozrabiamy w garnuszku w 1/2l wrzącej wody, a jajka gotujemy na twardo i gdy ostygną kroimy w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, z garnka wyciągamy pora i natkę pietruszki, a następnie dodajemy rozrobiony barszczyk. Kiedy wszystko wystygnie zabielamy zupę słodką śmietanką (wedle uznania), po czym wlewamy jogurt lub kwaśne mleko i dobrze wszystko razem mieszamy. Do garnka wrzucamy posiekane ogórki, jajka i koper, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz