wtorek, 9 sierpnia 2011

Foccacia. Najlepsze.



Nowa inspiracja. Prezent od Moich Ulubionych - zbiór przepisów na focaccia czyli proste, "ubogie" pizze, pozbawione sosu i sera. A więc testujemy. Było już focaccio z pomidorami i bazylią, było z oliwkami i szałwią, a dziś z orzechami i pecorino, ale absolutnym przebojem i top-of-the-top jest focaccio z cebulą i rozmarynem.

Przepis podstawowy:*
30g drożdży
łyżeczka cukru
300ml ciepłej wody
450g mąki
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
sól gruboziarnista

Wykonanie:
Z drożdży, 120ml wody i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie dodajemy go do mąki wymieszanej z solą, dolewamy oliwę i resztę wody. Zagniatamy ciasto. Przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika nastawionego na ciut mniej niż 50stC). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, dzielimy na dwie części, z których formujemy kule, a następnie niezbyt cienkie okrągłe placki. Temperaturę piekarnika zwiększamy do ok. 220stC. Palcami lekko nagniatamy powierzchnię placków, skrapiamy oliwa i posypujemy grubą solą morską. 

Obłożenie:
2 duże cebule
rozmaryn, najlepiej świeży

Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy cienko w piórka. Lekko solimy i zostawiamy, żeby puściły sok, następnie odciskamy nadmiar wody i rozkładamy na placku. Posypujemy rozmarynem, odrobiną soli gruboziarnistej i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-17min. Podajemy z oliwą, w której maczamy kawałki focaccio.


*Donatella Neri, "Focaccia", MC RAE Publishing, 2011.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz