wtorek, 16 sierpnia 2011

Pesto. Pietruszkowe.



Proste, szybkie i aromatyczne. Wariacja na temat pesto bazyliowego. Składniki dostępne w każdym, średnio zaopatrzonym markecie, przez cały rok. 
Potrzebujemy:
2 pęczki natki pietruszki
kopiastą łyżkę mielonych orzechów laskowych, ale włoskie też się nadadzą (mogą być również pestki dyni)
2 małe ząbki czosnku
starty parmezan, grana padana, pecorino lub inny twardy ser długodojrzewający (można poeksperymentować np. z oscypkiem)
oliwa
sól

Wykonanie:
Czosnek z miksujemy w blenderze z odrobiną soli, następnie dodajemy natkę. Kiedy zielsko będzie już rozdrobnione dodajemy orzechy, ser i stopniowo wlewamy oliwę. Miksujemy dalej, dolewając oliwę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji ( w zależności od tego czy wolimy sos czy raczej pastę). Gotowe pesto dodajemy do odcedzonego makaronu ugotowanego al dente (ja preferuję penne, ale równie dobrze może być inny) i mieszamy. W zależności od upodobań polewamy oliwą. Podajemy posypane startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz