czwartek, 20 stycznia 2011

Kurczak na sałacie


Na podstawie przepisu Nigelli Lawson

Składniki:
4 udka z kurczaka
oliwa
kilka gałązek świeżego tymianku
po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
4 ząbki czosnku w łupinkach
1 łyżka rodzynek
2 łyżki białego wytrawnego wina (resztę wypijemy konsumując kurczaka ;-)
1 łyżka obranych pestek dyni
2 kromki razowego chleba
opakowanie mieszanych sałat
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego
6 łyżek oliwy
sól

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220st C. Kurczaka myjemy, solimy, nacieramy papryką i skrapiamy oliwą, a następnie wkładamy do brytfanki wraz z gałązkami tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Pieczemy ok 40 min. aż skórka stanie się brązowa.
W tym czasie na suchej patelni prażymy pestki dyni. Odkładamy je na talerzyk, na patelnię wlewamy oliwę i robimy na niej grzanki z pokrojonego w kostkę chleba. Rodzynki zalewamy winem, doprowadzamy do zagotowania i zostawiamy do ostygnięcia. W miseczce mieszamy musztardę, ocet i oliwę na gładką masę. Sałaty rozkładamy na talerzach. Upieczonego kurczaka obieramy z kości, a mięso kładziemy na sałacie. Sos powstały w trakcie pieczenia kurczaka zlewamy do miseczki z dressingiem i starannie mieszamy trzepaczką. Jeśli jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go gorącą wodą, którą wcześniej przepłukaliśmy brytfannę (wtedy wykorzystamy wszystkie aromaty powstałe, które wydzieliły się w trakcie pieczenia). Dodajemy do sosu rodzynki i ponownie mieszamy. Na sałatę kładziemy grzanki i posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Całość polewamy sosem. Podajemy natychmiast.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz