poniedziałek, 10 stycznia 2011

Pizza

Pizza jest jednym z naszych ulubionych i sprawdzonych dań obiadowo-wieczornych. Po latach praktykowania doszliśmy do wprawy i przygotowanie jej nie stanowi jakiegoś traumatycznego przeżycia. Cz. przygotowuje ciasto "na czuja", ja wolę trzymać się proporcji i najchętnej korzystam z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Wychodzi zawsze!
Jeśli chodzi o wierzch, już wiemy, że mniej składników gwaranatuje lepszy efekt. Oczywiście sos. Przygotowuję, go z 2 puszek krojonych pomidorów, przy czym jedną z nich miksuję, a drugą wrzucam w całości. Całość gotuję na wolnym ogniu, pozwalając, by sos zredukował się. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i suszonymi ziołami: bazylią i oregano.
Obłożenie. Pewniakiem jest szynka i ser. Tym razem w wersji z pieczarkami, dlatego wybrałam szynkę gotowaną. W innym przypadku polecam surową, dojrzewającą (parmeńska, szwarcwaldzka itp). Koniecznie czarne oliwki i ser mozzarella porwany na niezbyt duże kawałki. Można dodać listki świeżej bazylii (osobiście nie przepadam za suszoną, ma zupełnie inny smak). Całość posypujemy solą i skrapiamy oliwą.
Druga wersja to pizza serowa. Wystarczą 3-4 gatunki sera, ważne, żeby były to sery o zróżnicowanych smakach, np ser typu parmezan, ementaler, mozzarella i pleśniowy (np. lazur). Twarde sery ścieramy na tarce i równomiernie posypujemy nimi rozwałkowany placek ciasta. Sery miękkie kroimy nożem i rozkładamy na pizzy, mozzarellę rwiemy palcami. Rozrzucamy czarne oliwki i świeżą bazylię, solimy i skrapiamy oliwą.
Tak przygotowane pizze pieczemy w nagrzanym maksymalnie piekarniku przez 3-4min (grzanie dolne), kontrolując czy się nie przypala, następnie przełączamy grzałkę na opcję góra-dół i pieczemy przez kolejne 1-2min, chyba, ze wolimy mocno przypieczony ser.




Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz