wtorek, 25 stycznia 2011

Szybkie curry



Zmożona choróbskiem, wobec braku chęci do robienia zakupów czy spędzania długich godzin w kuchni, postanowiłam wykorzystać to, co pod ręką i zrobić szybkie curry. 

Składniki:
2 filety z kurczaka
gotowa przyprawa curry (użyłam gotowej mieszanki z torebki i słoiczka pasty curry)
2 cebule
puszka pomidorów w kawałkach
puszka ananasa
słodka śmietanka
olej
sól

Wykonanie:
Cebulę kroję w piórka i szklę na oleju, następnie dodaję pokrojone w kawałki i oprószone solą filety oraz przyprawę curry. Smażę całość aż mięso zrumieni się. Następnie dodaję pomidory i pokrojone w kostkę 3-4 plastry ananasa. Duszę całość dopóki mięso nie przestanie być surowe. Jeśli sos zbyt mocno zredukuje się, można go rozcieńczyć wodą lub sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia potrawę zabielam słodką śmietanką. Podaję z ugotowanym ryżem.
Oczywiście cały przepis można przyrządzić z dodatkiem prawdziwej, własnoręcznie skomponowanej mieszanki przypraw: goździków, kminu, kurkumy, kolendry itp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz